1. softkom
  2. baza znanja
  3. šifarnici
  4. pretraživanje i filtriranje artikala

PRETRAŽIVANJE I FILTRIRANJE ARTIKALA

Pretraživanje i filtriranje artikala u poslovnom softveru Sors obavlja se na gotovo identičan način u svim izveštajima (izveštaji o stanju zaliha, izveštaji o prodaji robe i sličini), prozorima za pregled dokumenata i šifarniku artikala.

SADRŽAJ

Pretraživanje i filtriranje artikala i usluga

PRETRAZIVANJE I FILTRIRANJE ARTIKALA I USLUGA

Na primeru prozora za pregled artikala (šifarnik artikala), koji je prikazan na slici ispod, objasnićemo prinicip pretraživanja i filitriranja artikala koji se primenjuje u svim prozorima.

Prozor za pregled artikala

U gornjem delu prozora, koji je na slici označen brojem 1, nalaze se kriterijumi za pretraživanje artikala:

  1. Grupa (više o robnim grupama možete da pročitate ovde). Ako u ovom padajućem meniju izaberete određenu robnu grupu i pritisnete taster Enter ili kliknete na sličicu lupe, u tabeli (koja je na slici označena brojem 2) će se prikazati spisak artikala koji pripadaju robnoj grupi koju ste izabrali.
  2. Šifra. Pošto u ovo polje unesete šifru i pritisnete taster Enter ili kliknete na sličicu lupe u tabeli će se prikazati artikal čiju ste šifru upisali.
  3. Naziv. Ako u ovo polje unesete naziv ili deo naziva artikla i pritisnete taster Enter ili kliknete na sličicu lupe u tabeli će se prikazati artikli u čijem nazivu postoji kombinacija slova koju ste prethodno upisali.
  4. Bar kod. Ako u ovo polje unesete bar-kod (ručno ili pomoću bar-kod čitača) i pritisnete taster Enter ili kliknete na sličicu lupe, u tabeli će se prikazati artikal sa upisanim bar kodom.
  5. Tip. U ovom padajućem meniju možete da izaberete tip artikla: Sve, Roba, Materijal ili Proizvodi. Klikom na sličicu lupe ili pritiskom na taster Enter u tabeli će se prikazati artikli koji odgovaraju izabranom tipu artikla.

Prethodno opisani kriterijumi mogu međusobno da se kombinuju, pa tako možete da izaberete određenu robnu grupu i da u polje Naziv unesete deo naziva artikla. Kao rezultat pretrage u tabeli, koja je na prethodnoj slici označena brojem 2, će se prikazati artikli koji u svom nazivu imaju kombinaciju slova koju ste upisali, a pripadaju izabranoj robnoj grupi. Ako u padajućem meniju Grupa i Tip izaberete stavku Sve a polje Šifra, Naziv i Bar kod ostavite prazne i pritisnete taster Enter ili kliknete mišem na sličicu lupe u tabeli će biti prikazani svi artikli koji postoje u bazi podataka.

Datum poslednje izmene članka: 12.07.2021