KNJIŽNO ODOBRENJE

SADRŽAJ

Izdavanje knjižnog odobrenja
Pregled knjižnih odobrenja
Izmena knjižnog odobrenja

IZDAVANJE KNJIŽNOG ODOBRENJA

U tekstu koji sledi opisujemo postupak izdavanja knjižnog odobrenja u programu Sors.

  1. Da biste pokrenuli prozor za izdavanje knjižnog odobrenja uradite sledeće: u komandnom meniju izaberite stavku Kupci. U meniju kliknite na stavku Odobrenja i prikazaće se novi meni u kome je potrebno da kliknete na opciju Knjižno odobrenje.
  2. Na ekranu će se prikazati prozor kao na slici ispod:
Prozor za izdavanje knjižnog odobrenja

Izbor kupca kome se izdaje knjižno odobrenje možete da izvršite u gornjem levom delu prozora. U polje Datum, koje se nalazi u istom delu prozora, možete da upišete datum izdavanja (podrazumevano se u ovom polju prikazuje tekući datum). Razlog izdavanja knjižnog odobrenja treba da upišete u polje Opis.

U donjem desnom delu prozora nalaze se tri polja: Vrednost, PDV i Ukupno. U ova tri polja treba da upišete iznos odobrenja i to u polje Vrednost poresku osnovicu, u polje PDV iznos PDV i u polje Ukupno ukupan iznos odobrenja sa PDV.

Pošto završite sa unosom podataka kliknite na dugme Snimi koje se nalazi u donjem delu prozora.

PREGLED KNJIŽNIH ODOBRENJA

Da biste prikazali izdata knjižna odobrenja uradite sledeće:

  1. U komandnom meniju izaberite stavku Kupci.
  2. U meniju kliknite na stavku Odobrenja i prikazaće se novi meni u kome je potrebno da kliknete na opciju Pregled knjižnih odobrenja.

Prozor za pregled knjižnih odobrenja se koristi isto kao i svi ostali prozori za pregled dokumenata u poslovnom programu Sors. Prozore za pregled dokumenata smo detaljno opisali ovde.

IZMENA KNJIŽNOG ODOBRENJA

Izmenu knjižnog odobrenja možete da izvršite na sledeći način:

  1. Prvo je potrebno da u prozoru za pregled knjižnih odobrenja pronađete odobrenje koje želite da izmenite. To možete da uradite na način koji opisan u prethodnom izlaganju.
  2. Pošto pronađete odobrenje koji želite da izmenite kliknite desnim tasterom miša na njega i na ekranu će se prikazati meni u kome treba da izaberete opciju Prikaži odobrenje.
  3. Odmah zatim na ekranu se prikazuje knjižno odobrenje u prozoru koji je identičan prozoru koji se koristi za izdavanje knjižnih odobrenja.
  4. U donjem levom delu prozora pronađite dugme Izmeni i kliknite mišem na njega.
  5. Dalji postupak je identičan postupku izdavanja knjižnih odobrenja koji je opisan ovde.

Datum poslednje izmene članka: 26.10.2012